struka(e):

Mjesečeva letjelica, međuplanetarna letjelica namijenjena istraživanju Mjeseca. Pojam obuhvaća mnogobrojne automatske međuplanetarne letjelice, kakve su bile npr. one sovjetskog programa Luna, koje su prolijećući pokraj Mjeseca ili spuštajući se na Mjesečevu površinu prikupile mnoštvo znanstvenih i ostalih podataka. U užem smislu, pojam se odnosi na Mjesečev ili Lunarni modul, dio svemirskoga broda američkog programa Apollo, koji je bio namijenjen spuštanju astronauta na Mjesečevu površinu, njihovu boravku na Mjesecu te uzlijetanju s površine i povratku do zapovjednoga (komandnoga) modula u Mjesečevoj orbiti.

Mjesečev modul sastojao se od dvaju stupnjeva. Prvi je uključivao postolje s četirima nogama u kojem su bili raketni motori za slijetanje na Mjesec. Drugi je stupanj činila letjelica s kabinom u kojoj su dva astronauta boravila tijekom misije, a letjelica bi se, zahvaljujući ugrađenim raketnim motorima, pri uzlijetanju s Mjeseca odvajala od postolja i prevezla posadu do zapovjednoga modula. Oba dijela zajedno su bila visoka 6,4 m i široka 4,3 m, s rasponom nogu postolja od 9,4 m; ukupna im je masa iznosila 14 696 kg, od čega je na raketno gorivo stupnja za slijetanje otpadalo 8165 kg, a stupnja za uzlijetanje 2358 kg, što je dostajalo da se, osim posade, u orbitu vrati do 115 kg uzoraka Mjesečeva tla. Sustavi za održavanje života omogućavali su trodnevni boravak posade. Uza sustave za komunikaciju, Mjesečev modul bio je opremljen i radarom za praćenje visine te sustavom za automatsko i ručno upravljanje letom.

Prva provjera Mjesečeva modula izvršena je tijekom leta Apolla 9 u ožujku 1969., kada je posada u orbiti oko Zemlje aktivirala letjelicu, prešla u nju iz zapovjednoga modula, te provela odvajanje, provjeru raketnih motora i ponovno spajanje sa zapovjednim modulom. Prvo spuštanje na Mjesec izvedeno je 20. VII. 1969. u sklopu misije Apolla 11 Mjesečevim modulom Orao (engl. Eagle), a nakon toga slijedilo je još pet uspješnih spuštanja (Apollo 12, 14, 15, 16, 17). U posljednje je tri misije Mjesečev modul na površinu spustio i Mjesečevo vozilo, kojim su astronauti tijekom boravka znatno povećali radijus kretanja. Tijekom leta Apolla 13 dogodila se eksplozija u jednom od spremnika kisika servisnoga modula, pri čem je sustav za održavanje života u zapovjednome modulu ostao izvan funkcije. Posada se spasila sklonivši se, do trenutka povratka na Zemlju, u Mjesečev modul, a on je zahvaljujući raketnim motorima stupnja za slijetanje omogućio manevar kojim je svemirski brod usmjeren prema Zemlji.

Citiranje:

Mjesečeva letjelica. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/mjeseceva-letjelica>.