struka(e): agronomija

monokultura (mono- + kultura), višegodišnji uzgoj iste poljoprivr. kulture na istoj površini. Danas se monokultura, zbog uvođenja odgovarajućih plodoreda koji su ju zamijenili, zadržala samo ponegdje, kod nekih kultura koje to podnose i kojima pogoduju ekološki uvjeti (npr. uzgoj riže u Aziji, pšenice u subhumidnim područjima SAD-a). Kontinuiran uzgoj kultura na istoj površini mogu ograničiti npr. pojačana pojava štetnika, bolesti i korova, samonesnošljivost kulture, neodgovarajuća uporaba vode i biljnih hranjiva, pa se takav uzgoj na određeno vrijeme mora obustaviti. Suvremena monokultura ili monoprodukcija obilježava poljoprivredu današnjice u ekološki povoljnim područjima svijeta, ali uz primjenu intenzivnih agrotehničkih zahvata. U nekim slučajevima monokultura je gotovo neizbježna (smanjenje opasnosti od herbicida s naglašenim rezidualnim učinkom, male mogućnosti izbora kultura na tlima koja su ugrožena poplavama, kao i na nagnutim terenima). Prednost monokulture s ekon. stajališta: razmjerno maleno ulaganje u opremu (mehanizaciju), klima pogoduje uzgoju samo jedne kulture, neke kulture pozitivno djeluju na konzervaciju tla i vode, te na zaštitu tla od erozije.

Citiranje:

monokultura. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/monokultura>.