struka(e):
ilustracija
MORMONI, hram u Salt Lake Cityju

mormoni (Church of Jesus Christ of Latter-day Saints: Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana), religijska zajednica što ju je 1830. u Fayetteu, država New York, osnovao Joseph Smith (1805–44). Pozivaju se na Bibliju i na objavu koju je Smith dobivao u više viđenja (prvo 1820). Naišavši na nepovjerenje okoline, s pristašama se uputio u Ohio (1831), pa onda u Illinois (1839), gdje je zbog poligamije i različitih delikata bio uhićen te je od posljedica linčovanja umro. Mormoni su tada pod vodstvom Brighama Younga (1801–77) krenuli u puste zapadne krajeve i naselili se u dolini Velikoga slanog jezera, gdje su osnovali mormonsku državu Utah i podignuli grad Salt Lake City. U njem su 1853–59. izgradili hram, pa je grad postao središtem vrhovne mormonske vlasti, koju uz predsjednika čine dva savjetnika te »kolegij 12 apostola«.

Temelj za razumijevanje mormonskoga nauka je Mormonova knjiga (Book of Mormon, 1830), tobožnji engleski prijevod s nekoga »reformiranoegipatskoga« jezika i pisma, koju je 1827. anđeo Moroni predao Smithu. Mormoni zastupaju monoteizam, a Isusa Krista drže drugom osobom Trojstva. Boga poimaju na poseban način: on je nekoć bio ljudsko biće i postigao je božanstvo pa i čovjek može postati Bogom. Bog ima tijelo i oženjen je. Iz tog odnosa potječu duhovi, koji su dolaskom na svijet postali ljudi. Adam i Eva začetnici su tijela u koja su se uselili duhovi. Otuda mormonsko naučavanje o nužnosti razmnožavanja i vječnosti braka. God. 1852–90. prakticirali su poligamiju, koju je zabranila savezna vlada SAD-a. Krist će doći na kraju vremenâ i uspostaviti tisućgodišnje kraljevstvo u Americi; otuda potječe naziv mormonske zajednice (Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana). Mormoni zastupaju zdrav i umjeren život (zabrana kofeina, alkohola, droga i duhana, umjereno konzumiranje mesa). Njeguju samopouzdanje, red i rad pa je njihova savezna država (Utah) doživjela snažan gospodarski razvoj. Mjesne zajednice predvode starješine, rangirani u tri stupnja. Svaki vjernik mora provesti dvije godine u misionarskom radu. Članovi daju zajednici desetinu prihoda, što omogućuje snažan misionarski polet. Bogoslužje je slično protestantskomu, a reorganizirani mormonski ogranak (1860) nastoji se u vjerskom nauku približiti protestantskim vjerskim zajednicama. Mormona ima gotovo 10 milijuna u približno 150 zemalja (1998). Osim u SAD-u proširili su se u Kanadi i u Europi (Velika Britanija, skandinavske zemlje, Njemačka, Švicarska). Djeluju i u Hrvatskoj.

Citiranje:

mormoni. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/mormoni>.