struka(e): etnologija

Ndebele.

1. Bantuski narod u Zimbabveu (također Amandebele, Matabele); oko 2 milijuna pripadnika. Na područje današnjega Zimbabvea doselili su se početkom XIX. st. s područja Natala, nakon sukoba s Čakom (Shakom), kraljem Zulua. Ondje su osnovali vojnu monarhiju, a nakon dugotrajnih sukoba s europskim doseljenicima, potpuno su pokoreni 1893. Zemljoradnici i stočari.

2. Bantuski narod u Južnoafričkoj Republici (također Transvaal-Ndebele), na području bivše pokrajine Transvaal; oko milijun pripadnika. Razlikuju se dvije skupine: Sjeverni Ndebele koji su se stopili s narodom Sotho, te Južni Ndebele (skupine Manala i Ndzundza). Uz vlastiti jezik iz skupine nguni južnih bantuskih jezika većina govori i sepedi (sotho) te afrikaans i engleski. Poznati su po oslikavanju zidova kuća višebojnim ukrasima, koji od 1950-ih pokazuju utjecaje zapadne kulture. Također su osebujne pregače od kozje kože ili platna s našivenim perlicama koje su činile dio svečane ženske nošnje; od perlica su se također izrađivale narukvice i ogrlice. Stočari i poljodjelci; najamni radnici. (→ nguni)

Citiranje:

Ndebele. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/ndebele>.