struka(e):

Northwest Territories [nɔ:'ɹϑwe'st te'rətɔ:riz], teritorij u sjeverozapadnoj Kanadi; 1 346 106 km² (kopnena površina, bez unutrašnjih voda, 1 183 085 km²), 41 786 st. (2016; 0,04 stanovnika na 1 km²), od toga polovicu čine Indijanci (Atapaski, Algonkini i dr.) i Eskimi. Pruža se uglavnom sjeverno od 60° sjeverne geografske širine; na sjeveru obuhvaća dio Američko-arktičkog arhipelaga (Banks, dio otočja Parry, Victoria i Melville i dr.). Istočni je dio teritorija 1999. izdvojen kao samostalni teritorij Nunavut (2,2 milijuna km²). Najvećim dijelom teritorij obuhvaća nizinsko područje Kanadskoga štita, na istočnome rubu kojega se nalazi zavala s mnogim glacijalnim jezerima (najveća su Veliko medvjeđe jezero i Great Slave Lake). Rijeka Mackenzie razdvaja zapadni planinski dio (ogranci Kordiljera) na gorje Franklin (1577 m) na istoku i gorje Mackenzie (2773 m) na zapadu. Klima je subarktička (sedam mjeseci temperatura je niža od 0 °C, a za ljetnih mjeseci srednja dnevna temperatura viša je od 10 °C) i arktička (srednja dnevna temperatura svih mjeseci niža je od 10 °C); u porječju Mackenzieja temperaturne su razlike veće (zimi do –25 °C, ljeti do 21 °C), pa je područje pod permafrostom znatno manje, a šuma dopire sjevernije nego u drugim područjima. Najveći je dio područja pod tundrom; šumo-tundra na jugu prelazi na zapadu i jugu u crnogoričnu šumu. Glavni je i najveći grad Yellowknife s 19 569 st. (2016). Privrednu važnost ima iskorištavanje ležišta dijamanata, volframa, srebra i zlata te nafte i prirodnoga plina. Starosjedilačko se stanovništvo (Indijanci, Eskimi) bavi lovom, ribolovom i trgovinom kožom i krznom te izradbom rukotvorina. Pet nacionalnih parkova (Aulavik, Nááts’ihch’oh, Nahanni, Tuktut Nogait i Wood Buffalo) privlači turiste iz udaljenih dijelova Kanade.

Martin Frobisher, koji je do obala današnjeg teritorija naseljenog indijanskim i eskimskim stanovništvom došao 1576., bio je prvi u nizu europskih istraživača u potrazi za Sjeverozapadnim prolazom. Nakon putovanja Alexandera Mackenzieja unutrašnjošću do ušća rijeke poslije nazvane po njemu (1789), započelo je osnivanje trgovačkih postaja. Dio današnjeg teritorija bio je pod nominalnom izravnom britanskom kolonijalnom upravom kao North-Western Territory, koji je 1870. zajedno s Rupertʼs Land, prostranim područjem slijeva rijeka zaljeva Hudson, dotad pod kontrolom Hudsonʼs Bay Company, došlo pod Kanadu kao federalni teritorij Northwest Territories, u sastav kojega 1880. ulaze i arktički otoci koji su dotad ostali britanski. Jugoistočni i južni dijelovi tog teritorija potom postupno do 1912. pripadaju pokrajinama Québec, Ontario, Manitoba, Saskatchewan i Alberta. Zapadni dio uz Alasku odvojio se 1898. kao teritorij Yukon, a istočni 1999. kao teritorij Nunavut.

Citiranje:

Northwest Territories. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/northwest-territories>.