struka(e):

ozokerit (grč. ὄζειν: mirisati + ϰηρός: vosak), smjesa čvrstih ugljikovodika parafinskoga reda. Naziva se i zemni, fosilni ili mineralni vosak, prirodni parafin. U sirovu, neočišćenu stanju zelenkastosmeđa, smeđa do crna masa, koja se tali pri 60 do 80 °C. Lakši je od vode i u njoj netopljiv, ali se lako otapa u benzinu, alkoholu, benzenu, kloroformu i terpentinskom ulju. Vadi se iz zemlje, od grubih mineralnih primjesa odvaja se taljenjem u vrućoj vodi, rafinira se rastaljen na temperaturi od 140 do 180 °C s mnogo sumporne kiseline i izbjeljuje se cijeđenjem preko aktivnog ugljena ili aktivne zemlje. Očišćeni, bezbojni ili žućkasti ozokerit naziva se ceresin.

Citiranje:

ozokerit. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/ozokerit>.