TRAŽI DALJE:
STRUKE:

papus

ilustracija
PAPUS, A - cvjetište s plodovima koji na sebi nose papus; B - pojedinačni cvijet na kojem se vidi nastajanje papusa iz čaške: 1. tučak, 2. prašnice, 3. vjenčić, 4. papus, 5. plodnica; C - pojedinačni plod (roška) sa svojim papusom; D - plodovi maslačka s papusima

papus (latinski pappus < grčki πάππος: djed) (kunadra), preobražena čaška cvijeta u većine vrsta iz por. glavočika. Građen je od nerazgranatih dlaka, raspoređenih u jednom ili više redova (npr. maslačak), ili su dlake međusobno isprepletene ispercima (npr. kozja brada). U pilice ili srpca građen je od slobodnih čekinja, a u konice od resastih ljuščica, koje su u kolotoča zašiljene u osje (→ trave). Kadšto ima oblik nazubljene krunice (npr. volujak) ili je građen od bodljika (npr. dvozub). Nakon cvatnje papus ostaje na plodu (roška) te olakšava njegovo širenje s pomoću vjetra (→ anemohorija) ili se roške bodljikama prihvate za tijelo životinja koje ih raznose. (→ zoohorija)

Citiranje:
papus. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 3. 12. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=46564>.