struka(e): strane riječi | psihologija | biologija | geologija

regresija (lat. regressio: povratak).

1. Vraćanje, povlačenje, uzmak, nazadovanje.

2. U geologiji, povlačenje mora (obalne linije) u odnosu na kopneni prostor, koji se time povećava. Uzroci regresije u pravilu su globalna zbivanja kao što su oledbe ili epirogenetska kretanja golemih segmenata Zemljine kore. U suvremenoj geološkoj terminologiji, regresija se sve češće naziva progradacijom, u skladu s retrogradacijom ili transgresijom kao pojmom suprotna značenja.

3. U psihologiji, jedan od obrambenih mehanizama, vraćanje na ranije, već prevladane faze razvoja. U psihoanalizi regresija se smatra bijegom iz realnosti, u neku dječju fazu razvoja, kako bi se osoba zaštitila od anksioznosti ili stresa.

4. U genetici, filijalna regresija, pojava da potomci imaju tendenciju variranja u istom smislu kao i njihovi roditelji, ali sa slabije izraženim intenzitetom, npr. potomci visokih roditelja u pravilu su prosječno viši, ali je njihovo odstupanje od srednje vrijednosti manje od odstupanja njihovih roditelja.

Citiranje:

regresija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 16.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/regresija>.