TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Somme

Somme [sɔm], rijeka u sjevernoj Francuskoj, duga 245 km; porječje obuhvaća 5530 km². Izvire istočno od grada Saint-Quentina; utječe u La Manche. Najveći su joj pritoci Avre i Selle. Kanalizirana je od grada Abbevillea do Braya. Kanal Saint-Quentin veže ju sa Scheldom, a Crozat s rijekama Oiseom i Seineom. – Na rijeci su se odigrale dvije znamenite bitke u I. svjetskom ratu između savezničkih (britansko-francuskih) i njemačkih postrojba te jedna bitka u II. svjetskom ratu između njemačkih i francuskih postrojba.

Prva bitka na Sommei (srpanj–studeni 1916), odvijala se s obje strane rijeke Somme, između Beaumonta i Lihonsa. Vodila se radi savezničkoga proboja njemačke bojišnice, a u njoj je sudjelovalo 105 britansko-francuskih te 75 njemačkih divizija. Bitku su obilježili golemi ljudski gubitci (stradalo približno 650 000 njemačkih, 195 000 francuskih i 420 000 britanskih vojnika), a tijekom bitke Britanci su kraj Flersa prvi put upotrijebili tenkove.

Druga bitka na Sommei ili Bitka kraj Saint-Quentina (ožujak–travanj 1918), odvijala se na rijeci Sommei kraj grada Saint-Quentina. Premda su početkom bitke njemačke postrojbe probile savezničku crtu obrane te prodrle u dubinu francuskih teritorija (približno 65 km), ubrzo su bile zaustavljene u britansko-francusko-američkom protuudaru. Slomu njemačke ofenzive znatno su pridonijele američke postrojbe što su od travnja 1918. u velikom broju pristizale na francuski teritorij. Tijekom bitke grad Saint-Quentin bio je sravnjen sa zemljom.

»Treća« bitka na rijeci Sommei (svibanj–lipanj 1940). Za II svjetskog rata Nijemci su, prodrijevši do La Manchea, do 20. V. 1940. zaposjeli desnu obalu Somme osiguravajući bok svojim glavnim snagama koje su se borile u Flandriji. Pripremajući se za glavni udar na Francusku, nakon pobjede kraj Dunkerquea, položaje na Sommei zaposjele su 4. i 6. armija iz Grupe armija B. Ujutro 5. VI. cijela Grupa armija B (4., 6. i 9. armija) prešla je u napad. Nakon petodnevne bitke Nijemci su prešli Sommeu, razbili francusku 10., 7. i 6. armiju i prodrli do Seine, čime su pridonijeli brzomu slomu glavnih francuskih snaga i kapitulaciji Francuske.

Citiranje:
Somme. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 9. 12. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=57137>.