TRAŽI DALJE:
STRUKE:

somnologija

somnologija (lat. somnus: san, spavanje + -logija) ili medicina spavanja, znanost koja proučava spavanje. Zanimanje za proučavanje spavanja pojavilo se odavno, npr. već su Egipćani oko 1300. pr. Kr. primjenjivali opijum u liječenju nesanice. Suvremena istraživanja spavanja počela su u prvoj polovici XX. st. otkrićem spontane električne aktivnosti u mozgu; njemački fiziolog Hans Berger pokazao je 1929. s pomoću elektroencefalografije razliku u električnoj aktivnosti mozga između stanja budnosti i spavanja. Prema elektroencefalografskim kriterijima spavanje se razvrstalo u nekoliko stadija, a 1953. bio je opisan i REM-stadij (akr. od engl. rapid eye movements: brzi pokreti očiju). Potom je nađeno da se fiziološki, patofiziološki i farmakološki procesi u spavanju značajno razlikuju od onih u budnosti. Istraživanja poremećenoga spavanja otkrila su nove spoznaje o nesanici, narkolepsiji, opstruktivnoj apneji i dr., što je otvorilo put raznovrsnom i usmjerenomu liječenju tih poremećaja. Do danas je utvrđeno više od 80 različitih poremećaja spavanja.

Napredak u somnologiji postignut je primjenom polisomnografije, tj. istodobnim snimanjem elektroencefalograma, elektrokardiograma, disanja, mišićne aktivnosti i očnih kretnji te njihovom analizom s istodobno uočenim popratnim znacima (ubrzani puls, nagli prestanak disanja, spontane kretnje udovima i dr.) tijekom spavanja. Tako je dokazano da mozak tijekom spavanja upravlja različitim vitalnim funkcijama (npr. disanjem).

Somnološka istraživanja pobuđuju sve veću pozornost i provode se interdisciplinarno. God. 1961. u SAD-u je osnovano Udruženje za psihofiziološka istraživanja spavanja, deset godina poslije isto takvo udruženje u Europi, a 1996. prihvaćen je novi naziv djelatnosti: medicina spavanja. U nas je sustavno istraživanje spavanja započela 1964. V. Dürrigl u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče. Ondje je 1976. osnovala jedinicu za poremećaje budnosti i spavanja, a 1981. organizirala Centar za proučavanje normalnog i poremećenoga spavanja, prvi u ovom dijelu Europe, koji je ujedno i znanstvenoistraživačko te edukacijsko središte. God. 1994. utemeljeno je Hrvatsko somnološko društvo.

Citiranje:
somnologija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 24. 5. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=57144>.