struka(e):
ilustracija
VAKUOLA, promjenljiva ameba, Amoeba proteus – 1. jezgra, 2. hranidbena ili nutritivna vakuola, 3. pulsirajuća ili kontraktilna vakuola
ilustracija
VAKUOLA, shema mlade biljne stanice – 1. vakuole, 2. stanična jezgra, 3. endoplazmatski retikulum

vakuola (prema lat. vacuus: prazan), membranom omeđen prostor kuglasta oblika u citoplazmi različitih tipova stanica; ispunjena je tekućinom, koja može biti voda s otopljenim tvarima ili sok (vakuolarni ili stanični sok). Može sadržavati i djelomično probavljenu hranu, a rijetko i plin. Nalazi se obično u stanicama biljnih tkiva i u jednostaničnih organizama. Postoje tri vrste vakuola. Hranidbene ili nutritivne vakuole karakteristične su za jednostanične organizme (amebe, bičaše); u njima se zbivaju procesi probave; ispunjene su tekućinom koja sadrži kiseline i enzime za probavu. Kontraktilne ili pulsirajuće vakuole, također u jednostaničnih organizama, služe za izbacivanje tekućih produkata ekskrecije, a ritmički se pune i stežu u razdoblju od nekoliko sekunda do nekoliko minuta. Vakuole u biljnim stanicama ispunjene su staničnim sokom, u kojem su otopljene različite organske i anorganske tvari. U mladim stanicama takve su vakuole manje i ima ih više; poslije se povećavaju i slijevaju jedna u drugu, pa se u starijih stanica često opaža samo jedna velika vakuola u središtu stanice, koju od okolne citoplazme odvaja membrana (tonoplast). Vakuola može zauzimati i do 90% staničnoga volumena; pritiskom na staničnu stijenku daje stanici čvrstoću i održava njezinu osmotsku ravnotežu.

Citiranje:

vakuola. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/vakuola>.