struka(e): biokemija

vinska kiselina, bezbojna kristalna tvar, 2,3-dihidroksibutanska dikiselina, HOOC(CHOH)2COOH, nastaje u grožđu i drugom voću dajući mu (uz limunsku i druge kiseline) prirodnu kiselost. Njezine soli nazivaju se tartarati. Vinska kiselina glavna je kiselina u moštu i vinu, ponajprije u obliku kiseloga kalijeva tartarata (→ vinski kamen) te neutralnih tartarata. U prirodi se pojavljuje desni izomer vinske kiseline (d-vinska kiselina), dok se sintezom u industriji dobiva racemična smjesa (→ racemizacija). Vinska kiselina upotrebljava se u prehrambenoj industriji (u proizvodnji pjenušavih bezalkoholnih pića, kao sastojak prašaka za pečenje).

Citiranje:

vinska kiselina. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/vinska-kiselina>.