struka(e):

Međunarodna organizacija za normizaciju (engl. International Organization for Standardization, akronim ISO), svjetski savez nacionalnih ustanova za normizaciju – članica ISO-a. Osnovana je 1947. u Londonu. Središnje tajništvo nalazi se u Ženevi. Međunarodne norme pripremaju se u tzv. tehničkim odborima za pojedina područja normiranja. Pripremljene norme obilježava znak ISO-a, broj norme i godina izdanja.

ISO prema potrebi surađuje i s drugim međunarodnim, regionalnim ili nacionalnim tijelima kao što je Međunarodno elektrotehničko povjerenstvo (IEC), a za područje Europske unije to su osobito Europski odbor za normizaciju (CEN), Europski odbor za elektrotehničku normizaciju (CENELEC) i Europski institut za telekomunikacijske norme (ETSI). (→ hrvatske norme)

Citiranje:

Međunarodna organizacija za normizaciju. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/medjunarodna-organizacija-za-normizaciju>.