TRAŽI DALJE:
STRUKE:

faktor trenja

faktor trenja (koeficijent trenja) (znak μ), fizikalna veličina koja opisuje razmjernost između trenja i sile koja djeluje okomito na površinu dodira. Ovisi o hrapavosti i kemijskome sastavu površina koje se dodiruju, njihovoj vlažnosti ili podmazanosti te o načinu gibanja tijela (najveći je faktor trenja mirovanja, manji je faktor trenja klizanja, najmanji faktor trenja kotrljanja).

Faktor trenja mirovanja (statički faktor trenja) je granični omjer između trenja i sile koja djeluje okomito između tijela u dodiru trenutak prije nego što će započeti gibanje.

Faktor trenja klizanja (kinetički faktor trenja) je omjer između trenja i sile koja djeluje okomito između tijela u dodiru za vrijeme klizanja. Mjerna je jedinica faktora trenja broj jedan.

Faktor trenja može se odrediti s pomoću kosine s promjenljivim nagibom, tako da se odredi kut α kod kojega se tijelo počinje gibati niz kosinu, μ = tan α.

Vrijednosti faktora trenja između nekih materijala

materijali u dodiru faktor trenja mirovanja faktor trenja klizanja
koža i metal 0,6 0,2 do 0,25
drvo na drvu 0,4 do 0,65 0,2 do 0,4
guma na asfaltu 0,9 0,8
čelik na ledu 0,027 oko 0,014
Citiranje:
faktor trenja. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 28. 5. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=69715>.