struka(e):

Dnipro (ukrajinski Дніпpо [dn’ipro'], ruski Dnjepar i Dnepr/Днепр [dn’epr]), grad i upravno središte Dnipropetrovske oblasti u središnjoj Ukrajini, važna luka na Dnjepru (399 km od ušća); 990 724 st. (2020). Gradska aglomeracija Dnipro–Kamjanske pruža se duž rijeke Dnjepra i pritoka Samare. Suvremeni Dnipro ubraja se u glavna ukrajinska industrijska središta. Jaka metalurgija (željezare, čeličane), strojogradnja (poljoprivredni strojevi, oprema za rudnike i željezare) i kemijska industrija temelje se na obližnjoj sirovinskoj i energetskoj bazi (željezo iz Krivij Riha, ugljen iz Donjeckog ugljenog bazena, mangan iz Nikopolja; hidroelektrane na Dnjepru). Ubraja se u vodeća središta za proizvodnju oružja i raketa (Južmaš). Dnipro je kulturno središte s više sveučilišta (najpoznatija su nacionalno sveučilište, osnovano 1918., i tehničko sveučilište, osnovano 2002., prije rudarski fakultet), visokim školama (za metalurgiju, medicinu), znanstvenim institutima, kazalištima i muzejskim ustanovama (nacionalni povijesni muzej, umjetnički i dr.). Među arhitektonskim spomenicima ističu se klasicistička Potemkinova palača (1787–90., rekonstruirana 1952; današnje ime Studentska palača), saborna (1830–35) i druge crkve. Središnjim dijelom grada dominira Prospekt Dmitra Javornickoga, 50 do 80 m široka i 4 km duga ulica, u kojoj se nalaze glavne upravne i javne zgrade (sveučilište, kazališta, filharmonija). Međunarodna zračna luka.

Osnovan 1784. kao Jekaterinoslav (Ekaterinoslav, ukrajinski Katerinoslav/Katerynoslav; u čast ruske carice Katarine II. Velike), 1796. preimenovan u Novorosijsk, a 1802. vraćeno mu je prvotno ime. Razvoj grada započeo je 1880-ih (izgradnja željezničkih pruga do Odese, Donjeckoga bazena, Moskve; početci industrijalizacije). Po sovjetskom političaru Grigoriju Ivanoviču Petrovskom 1926. preimenovan je u Dnipropetrovsk (Dnjepropetrovsk), a današnje ime dobio je 2016.

Citiranje:

Dnipro. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/dnipro>.