struka(e): suvremena povijest i politika
Trump, Donald
američki poduzetnik i političar
Rođen(a): New York, 14. VI. 1946.
ilustracija
TRUMP, Donald

Trump [trʌmp], Donald, američki poduzetnik i političar (New York, 14. VI. 1946). Završio poslovnu školu Wharton na Sveučilištu Pennsylvania 1968. Preuzeo je 1971. očev građevinski i nekretninski posao te investirao u izgradnju i renovaciju nebodera, hotela, kockarnica i igrališta za golf. Ušao potom u svijet zabave s licencijom za Miss Universe, okušao se kao producent i voditelj reality showa (Pripravnik). Pošto je nekoliko puta promijenio političku pripadnost, 2016. je, programom obnove američke gospodarske moći protekcionističkom politikom i zaustavljanja useljavanja (osobito iz Meksika), postao kandidat Republikanske stranke te potom pobijedio na predsjedničkim izborima u studenome 2016. porazivši kandidatkinju Demokratske stranke Hillary Clinton.

Kao predsjednik (2017–21), prvi milijarder na tom položaju a i prvi bez prethodnoga političkog ili vojnog iskustva, uveo je zabranu ulaska u SAD državljana više islamskih zemalja i strože granične kontrole (izgradnja »zida«) prema Meksiku, potaknuo snižavanje poreza na dohodak, dobit i nasljedstvo te imenovao veći broj konzervativnih federalnih sudaca. Zagovarajući revitalizaciju američke industrije, uveo je carine na više kineskih proizvoda, vodio je politiku izdvajanja SAD-a iz međunarodnih obveza (napuštanje Pariškoga sporazuma o klimi), tražio redefiniciju NATO-a, zaoštrio tradicionalnu američku politiku na Bliskom istoku (priznavanje Jeruzalema kao glavnoga grada Izraela, otkazivanje nuklearnoga sporazuma s Iranom, održavanje bliskog savezništva sa Saudijskom Arabijom), ali i napustio praksu američkih vojnih intervencija te poticao međusobna diplomatska priznanja Izraela i pojedinih arapskih zemalja. Njegovo se djelovanje zasnivalo na tradiciji populizma te reakciji na procese globalizacije i društvene liberalizacije, u čemu je glavnu potporu imao među konzervativnim bijelcima srednje i radničke klase kojih je dojam ugroženosti tim procesima uspješno artikulirao neumjerenom retorikom (protivljenje politički korektnom govoru) i zanemarivanjem institucionalnih pravila. U prosincu 2019. Predstavnički dom Kongresa podignuo je protiv njega optužnicu za smjenu (impeachement) zbog zloporabe ovlasti i opstrukcije Kongresa, ali ga je Senat u veljači 2020. oslobodio optužbi. Usprkos gospodarskomu rastu u prvim godinama mandata, zbog ekonomskih poteškoća uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 i njegove nedostatne reakcije na epidemiju, kao i mobilizacije birača Demokratske stranke, na izborima u studenome 2020. porazio ga je demokrat Joe Biden. Daljnje su kontroverze izazvale njegove tvrdnje o izbornim prijevarama i odbijanje priznavanja Bidenove pobjede te je, nakon prosvjednoga skupa njegovih pristaša koji je rezultirao njihovim upadom u zgradu Kongresa, Predstavnički dom ponovno, pred sam kraj Trumpova mandata, u siječnju 2021. izglasao novi impeachement s optužbom za poticanje pobune, ali ga Senat ni u tom slučaju nije osudio.

Citiranje:

Trump, Donald. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/trump-donald>.