struka(e):

paradoks blizanaca, misaoni eksperiment u relativističkoj fizici kojim se propituje relativistička dilatacija vremena s pomoću blizanaca od kojih jedan odlazi na svemirsko putovanje relativističkom brzinom (brzinom bliskom brzini svjetlosti) i vraća se mlađi od blizanca koji je za to vrijeme ostao na Zemlji. Objašnjenje razlike u starosti blizanaca kad se ponovno sretnu sporije je protjecanje vremena u svemirskome brodu koji se ubrzao i gibao velikom brzinom. Razlika u starosti blizanaca to je veća što se brod brže gibao i što je putovanje dulje trajalo.

Iako suvremena tehnologija ljudima ne omogućava putovanja brzinom bliskom brzini svjetlosti, tu brzinu mogu postići subatomske čestice u akceleratorima čestica. Produljenje njihova vremena poluraspada u odnosu na vrijeme poluraspada čestica koje miruju potvrđuje predviđanja specijalne teorije relativnosti.

Citiranje:

paradoks blizanaca. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/paradoks-blizanaca>.