TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Berry, Chuck

ilustracija
BERRY, Chuck

Berry [be'ri], Chuck (puno ime Charles Edward Anderson Berry), američki pjevač, gitarist i skladatelj (Saint Louis, 18. X. 1926Wentzville, Missouri, 18. III. 2017). Jedan od najutjecajnijih glazbenika ranoga rock and rolla i, uz Elvisa Presleya, ključni oblikovatelj žanra u cjelini.

Rođen je i odrastao u okružju srednje klase, u rasno podijeljenome St. Louisu, upijajući glazbu s dvaju žanrovskih područja koja će se pokazati presudnima u formiranju njegovih estetskih načela: rhythm and bluesa i country and westerna. Prva glazbena iskustva stječe pjevajući u crkvenim zborovima, te na lokalnoj klupskoj sceni. Diskografski ugovor s uglednom čikaškom izdavačkom kućom Chess Records potpisuje 1955., zahvaljujući pioniru bluesa Muddyju Watersu. Iste godine debitirao je skladbom Maybellene, s kojom se probio na prvo mjesto rhythm and blues ljestvice časopisa Billboard. Slijedio je niz komercijalno uspješnih i utjecajnih singl-ploča: Roll Over Beethoven (1956), School Day i Rock and Roll Music (1957), Sweet Little Sixteen i Johnny B. Goode (1958), Memphis, Tennessee (1959), You Never Can Tell (1961), No Particular Place To Go i Nadine (1964), itd. Elementi bluesa u Berryjevoj interpretaciji postaju »čistiji« i obogaćeni protočnošću countryja, ali i njegovom narativnošću. Svoj inovativni gitaristički stil duguje i jazzu, a u vokalnom smislu bio je nadahnut i stilizmima Nata Kinga Colea, na čijim temeljima gradi artikuliranu dikciju, neuobičajenu za rano razdoblje rock and rolla. Poput Colea, i Berry je svjesno zahvaćao u kompleksno žanrovsko nasljeđe različitih rasa kreirajući vlastitu inačicu rhythm and bluesa. Pjevajući o tinejdžerskoj svakodnevici, u svojem je najplodnijem razdoblju (u drugoj polovici 1950-ih i početkom 1960-ih) izgradio temeljni poetski vokabular žanra, koji su poslije preuzeli i nadogradili mlađi autori, kao što su The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan, John Fogerty, The Animals, Beach Boys, Bruce Springsteen i drugi. Uz mnoga druga priznanja, 2014. dodijeljena mu je ugledna međunarodna nagrada Polar Music Prize, a 1986. bio je među prvim izvođačima koji su uvedeni u Kuću slavnih rock and rolla (Rock and Roll Hall of Fame).

Citiranje:
Berry, Chuck. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 5. 2. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=7206>.