struka(e):
ilustracija
BUŠILICA, koordinatna bušilica upravljana računalom

bušilica, ručni alat ili alatni stroj koji svrdlom ili drugim alatom buši i obrađuje cilindrične rupe u metalu, drvu, plastici, betonu, kamenu, stijeni i sl. Bušilica može biti ručna ili strojna. Ručna bušilica ostvaruje glavno, rotacijsko gibanje elektromotorom (osim jednostavnoga stolarskog i sl. alata), a pomoćno, aksijalno gibanje ručnom snagom. Udarna bušilica, osim rotacije, ostvaruje i udarno aksijalno gibanje, što omogućuje bušenje vrlo tvrdih i krhkih materijala (beton, kamen, stijena).

U industrijskoj proizvodnji najčešće se za obradbu kovina rabi strojna bušilica u obliku alatnoga stroja. Osim za bušenje, takav stroj služi i za upuštanje, razvrtanje, urezivanje navoja i žljebova i sl. S obzirom na različit alat koji se pritom rabi, bušilice mogu biti izvedene kao obradni centri s automatskom izmjenom i spremanjem alata te s numeričkim upravljanjem. Strojna bušilica ima ugrađeni elektromotor, koji pogoni vreteno s alatom. Brzina vrtnje može se regulirati, a alat se hladi uljnom emulzijom.

Različiti tipovi strojnih bušilica prilagođeni su specifičnoj vrsti obradbe. Većina ih ima jedno vreteno s vertikalnim smjerom bušenja. Najjednostavnija je stolna bušilica s elektromotornim rotacijskim gibanjem, dok je aksijalno gibanje po vodilici ručno. Stupna bušilica ostvaruje oba gibanja elektromotorom, a obradak se namješta ručno. Radijalna bušilica mijenja položaj vretena na zakretnoj gredi, a obradak je nepokretan. Koordinatna bušilica omogućuje vrlo preciznu obradbu s pomoću optičkoga i digitalnoga mjernog uređaja. Redna bušilica sastavljena je od nekoliko stupnih bušilica iznad zajedničkog stola. Svako vreteno nosi drugačiji alat, pa se pomicanjem obratka mogu u slijedu obavljati različite operacije. Viševretena bušilica može bez pomicanja obratka istodobno bušiti ili obrađivati više rupa. Za vrlo preciznu i složenu obradbu rabi se jednovretena horizontalna bušilica, koja može služiti i za glodanje. Posebno je područje duboko bušenje, koje, s dubinom bušenja i do 15 m, ima posebnu važnost za proizvodnju cijevi za različita oružja.

Osim u obradbi materijala, bušilice velikih izmjera rabe se u građevinarstvu, rudarstvu i geologiji (→ bušenje).

Citiranje:

bušilica. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/busilica>.