TRAŽI DALJE:
STRUKE:

akt

ilustracija
AKT, Afrodita iz Kirene, rimska kopija iz IV. st. pr. Kr., Rim, Museo delle Terme
ilustracija1ilustracija2ilustracija3ilustracija4ilustracija5ilustracija6

akt (lat. actus).

1. Čin, radnja, djelo.

2. Kod Aristotela i u skolastici akt znači »razvijenu zbiljnost«. U bíti akta, po tumačenju neoskolastike, leži obilje mogućnosti (potentia) koje se mogu ozbiljiti u većoj ili manjoj mjeri. Ako su iscrpljene sve mogućnosti jednog akta, tad se govori o neograničenom aktu.

3. U likovnim umjetnostima, akt je prikaz gologa ljudskog tijela u različitim položajima, pokretima i držanjima. Nakon antike, koja je pod utjecajem starohelenske kulture stoljećima njegovala akt, on se u zapadnoeuropskoj umjetnosti ponovno javlja tek u romaničkom i gotičkom kiparstvu koje prikazuje golo tijelo suzdržljivo i shematski. Najstariji su aktovi likovi Adama i Eve, redovito smješteni na crkvenim portalima (tzv. Adamova vrata katedrale u Bambergu iz prve polovice XIII. st.; Radovanov portal katedrale u Trogiru iz 1240). Od renesanse, kada je ponovno otkrivena ljepota čovječjeg tijela, pa sve do danas akt je česta tema umjetničkih djela, a prikazuje se samostalno ili unutar kompozicije. Akt se prikazuje u različitim materijalima i svim slikarskim i kiparskim tehnikama (ugljen, kreda, boja, kamen, glina, bronca i dr.). Poluakt je prikaz gornjega dijela golog tijela.

4. Spis, dokument.

5. U kazalištu → čin

Citiranje:
akt. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 28. 11. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=1199>.