struka(e): teorija književnosti | pravo | botanika | medicina

članak.

1. Cjelovit i samostalan prozni sastavak objavljen u dnevnim i nedjeljnim novinama, znanstvenoj i književnoj periodici, stručnim publikacijama ili leksikografskim izdanjima. Članak temeljitije obrađuje neku činjenicu ili je, pak, brza i informativna reakcija na kakav aktualni problem.

2. U pravu, najmanji dio pravnog propisa kojim se iskazuje određena pravna norma. Članci se dijele na jednostavne ili složene, ovisno o tome sastoje li se od jednog ili više stavaka. Stavcima se iskazuje pojedina uža normativna cjelina unutar članka. Članke ili stavke moguće je nadalje izložiti u dvije ili više točaka, s tim da se svaka točka označuje rednim brojem. Stavak unutar članka može se također dijeliti na alineje, koje se označuju crticom.

3. U anatomiji (lat. phalanx), naziv za kosti koje čine skelet prstiju ruku i nogu. Svaki prst ima tri članka, osim palca koji ima dva.

4. U botanici (internodij), dio stabljike između dvaju čvorova (nodij).

Citiranje:

članak. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/clanak>.