struka(e):

emulzija (novolat. emulsio, od lat. emulgere: izmusti, isušiti).

1. Disperzija jedne tekućine (kapljevine) u obliku vrlo sitnih kapljica (10 nm do 0,1 mm) u drugoj s kojom se ne miješa, a postiže se i stabilizira djelovanjem emulgatora. Moguća su dva tipa emulzija: tip U/V (ulje u vodi), tj. emulzija organske tekućine u vodi ili vodenoj otopini, i tip V/U (voda u ulju), tj. emulzija vode ili vodene otopine u organskoj tekućini. Emulzije su vrlo važne u prehrambenoj (npr. mlijeko, maslac, margarin, majoneza), farmaceutskoj, kozmetičkoj (kreme, šamponi), kemijskoj (polimerizacija) i tekstilnoj industriji, u obradbi metala (pri bušenju), primjenjuju se u obliku raspršivajućih sredstava protiv štetočinaca u poljoprivredi, kao sredstva za podmazivanje, u industriji boja i dr.

2. U fotografiji, sloj fotoosjetljive suspenzije mikroskopski sitnih kristalića srebrnih halogenida (najčešće bromida) u želatini, u kojem se fotografiranjem stvara slika na fotografskom filmu, ploči ili papiru.

Citiranje:

emulzija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/emulzija>.