STRUKE:

Ewe

Ewe [eve'], narod zapadne Afrike, živi u jugoistočnoj Gani (oko 2,5 milijuna pripadnika), južnom Togu (1,43 milijuna) i južnom Beninu; dijeli se u više od 100 plemena. Ewe su poljodjelci, ribari i trgovci; imaju visoko razvijeno rukotvorstvo, napose tkanje i lončarstvo.

Jezik. Eve (ewe, domaći naziv evegbe), pripada jugozapadno-središnjoj grani nigersko-kongoanske potporodice nigersko-kordofanskih jezika. Pripada skupini kva (kwa). Njime se govori većinom u Gani (u školstvu i javnom životu), Togu (u tisku i na radiju) i Beninu (na radiju). Za manje skupine jezik međuetničkog sporazumijevanja. Izolativan je jezik u kojem je većina riječi jednosložna; ima razmjerno složen sustav tonova (tri jednostavna tona i dva složena), a među rijetkim je afričkim jezicima bez kategorije roda, ali razlikuje broj. U brojevima 2 do 5 određene sličnosti s bantuskim jezicima. Inače, brojanje se temelji na brojanju prstiju. Postoji i sustav komunikacije s pomoću bubnja ili trube koji se temelji na eveu (uz onaj na akanu). Ewei umiju bilježiti poslovice s pomoću mnemotehničkoga sustava sličnoga onomu Indijanaca Ojibwa.

Ewe. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 4.4.2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=18733>.