struka(e):

farmacija (kasnolat. pharmacia < grč. φαρμαϰεία: uporaba lijekova, lijek), multidisciplinarna znanost koja se bavi pronalaženjem, ispitivanjem, razvojem, proizvodnjom, opskrbom i odobravanjem lijekova i medicinskih proizvoda. U Republici Hrvatskoj to je znanstveno polje u znanstvenom području biomedicine i zdravstva.

U starome vijeku i ranome srednjem vijeku, medicina i farmacija smatrale su se istom vještinom pripremanja ljekovitih pripravaka. Liječnici su pripravljali i izdavali lijekove sve do 1240. kada se farmaceutska struka odvojila od medicinske prema zakoniku Ars medicamenta componendi rimsko-njemačkoga cara Fridrika II.

Suvremena se farmacija dijeli na mnoge grane, a neke su od njih farmakologija (farmakodinamika, farmakokinetika, farmakoterapija, farmaceutska toksikologija, farmakogenomika, farmakogenetika), farmaceutska kemija (medicinska kemija), farmaceutika, farmakognozija, klinička farmacija, farmaceutska tehnologija (galenska farmacija). Otkrivanjem, razvojem, ispitivanjem, industrijskom proizvodnjom farmaceutskih sirovina, međuproizvoda, gotovih lijekova i medicinskih proizvoda bavi se farmaceutska industrija koja u širem smislu obuhvaća i svjetsko tržište farmaceutskih i medicinskih proizvoda.

Ponekad se naziv farmacija rabi za ljekarništvo (apotekarstvo), zdravstvenu djelatnost koja obuhvaća nabavu, izradbu i čuvanje lijekova, ispitivanje njihovih svojstava i kakvoće, opskrbu stanovništva lijekovima i medicinskim proizvodima te pružanje stručne zdravstvene usluge.

Citiranje:

farmacija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/farmacija>.