TRAŽI DALJE:
STRUKE:

fregata

ilustracija
FREGATA, britanske Kraljevske mornarice
ilustracija1ilustracija2ilustracija3

fregata (tal.), prateći ratni brod koji, zbog svoje brzine i naoružanja, služi za izviđanje te pratnju ratnih i trgovačkih brodova.

Fregate na vesla prvi se put spominju u XIII. st. kao male brze galije s 8 vesala, jednim latinskim jedrom i bacačem kamena na pramcu. Sred. XIV. st. imale su 10 do 12 vesala, a na pokrivenom pramcu 2 do 3 bacača. Služile su za prijenos zapovijedi, izviđanje i kao pomoćni brodovi uz galije. Fregate na jedra javljaju se sred. XVII. st. kao poboljšani (fregatizirani) linijski brodovi. Imale su 2 do 3 jarbola i dvije palube s topovima. Klasični tip fregate na jedra razvio se krajem XVIII. st., bio je brži od linijskih i trg. brodova i nosio je 28 do 44 topa. Bio je ugl. namijenjen za izviđanje, pratnju brodova i borbu protiv gusara. Fregate jahte javljaju se poč. XVII. st. u Engleskoj; imale su veliku brzinu, jedno sošno jedro ispred sredine trupa i jedarce na kraju krme, iza ruda kormila. Služile su za športska krstarenja. Od sredine stoljeća nazivale su se yac, yawl i yacht. Trgovačke fregate (engl. Blackwall frigates ili kraće Blackwallers) nastale su 1814. po uzoru na najbrže ratne fregate, a plovile su na prugama između Engleske i indijskih luka, kao konkurencija velikim i sporim jedrenjacima Istočnoindijske kompanije. Imale su 3 jarbola i 1000 t, a u Krimskom ratu služile su kao transportni brodovi. Parne fregate na kotače počele su se izgrađivati od 1830 (engl. fregata Penelope) ugrađivanjem parnih strojeva s bočnim kotačima na fregate na jedra. Parne fregate s vijkom uvela je Francuska 1842. Služile su za tegljenje linijskih brodova, izviđanje i za službu u kolonijama. Oklopne fregate ili oklopnjače gotovo su se istodobno pojavile u Francuskoj i Engleskoj. Prva franc. oklopna fregata La Gloire bila je drvena, s oklopom od 78 do 120 mm. Englezi su zatim izgradili prvu oklopnu fregatu željeznog trupa i oklopa (oklopnjača Warrior), pa je taj tip fregate preuzeo vodstvo u floti. S razvojem industrije u XIX. st. fregate na parni pogon i s pomoćnim jedrom postupno nestaju, a na njihovo mjesto u flotnim listama dolaze krstarice.

U II. svjetskom ratu javila se potreba praćenja i zaštite učestaloga prekooceanskog prijevoza ljudi, oružja, opreme i hrane zbog opasnosti od podmornica i zrakoplova. Zato su vodeće savezničke zemlje SAD i Velika Britanija rekonstruirale svoje razarače i uvodile brze fregate naoružane topovima, torpedima te bacačima i klizačima dubinskih mina. Fregate su imale opremu za otkrivanje zaronjenih podmornica, a uspješnim praćenjem pomor. konvoja smanjili su se gubitci od djelovanja podmornica.

Nakon II. svjetskog rata fregate dobivaju nove vrste naoružanja i elektroničku opremu, što im omogućuje uspješnu borbu protiv podmornica i zrakoplova. Suvremene fregate višenamjenski su brodovi opremljeni za borbu protiv ciljeva u zraku, na površini i ispod površine mora. Naoružane su protuzrakoplovnim topovima, vođenim raketama brod–brod i torpedima, a neke od njih na palubi nose i protupodmornički helikopter. Mogu djelovati samostalno ili kao dio borbene skupine oko nosača zrakoplova ili drugoga većega ratnog broda.

Citiranje:
fregata. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 2. 7. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=20544>.