struka(e): botanika
ilustracija
FUKUS, jadranski bračić, Fucus virsoides

fukus ili bračić (grč. φῦϰος: morski lišaj) (Fucus), rod smeđih morskih alga (Phaeophyta) iz reda Fucales, s kožnatom, vrpčastom, u nekih više od 1 m dugom, viličasto (dihotomski) razgranjenom steljkom s uzdužnim rebrom. Pričvršćene su za krutu podlogu u plitkome moru, zbog čega mogu podnijeti udare valova i morskih struja. Mjehurasti fukus (Fucus vesiculosus) ima i plutajuće mjehure (aerociste) ispunjene plinom koji mu omogućavaju uspravan položaj u vodi i povećavaju površinu za fotosintezu. Razmnažaju se spolno bez vidljive izmjene generacija.

Obilno rastu u hladnijim morima, osobito u Sjevernom i Baltičkome, a morski valovi često ih izbacuju na obalu. U Jadranu živi endemični jadranski bračić (Fucus virsoides). Najčešći je i najbrojniji u sjevernom Jadranu, Velebitskom kanalu i Novigradskome moru. Areal mu na istočnoj obali Jadranskog mora seže na jugu do Boke kotorske, a na zapadnoj obali samo do Ancone. Od fukusa se dobivaju jod i soda, te alginska kiselina, koja se rabi u tekstilnoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Citiranje:

fukus. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/fukus>.