STRUKE:

glutaminska kiselina

glutaminska kiselina, HOOC(CH2)2CH(NH2)COOH, neesencijalna proteogena kisela aminokiselina; njezin je anion glutaminat. Ima središnju ulogu u metabolizmu dušikovih spojeva. U biljnome svijetu, dušik u obliku amonijaka reagira s α-ketoglutaratom dajući glutaminat i dalje glutamin; reakcije kataliziraju enzimi glutaminat-dehidrogenaza i glutamin-sintetaza. Glutaminat i glutamin izvori su amino-skupina za sve druge aminokiseline. Reverzibilnim reakcijama enzimâ aminotransferazâ (transaminazâ) glutaminat predaje svoju amino-skupinu ketokiselinama i sam prelazi u α-ketoglutarat. Glutaminat sudjeluje u uklanjanju suvišnoga dušika iz životinjskog organizma dajući svoju amino-skupinu u urejin ciklus. Glutaminat poboljšava okus hrani, pa se zbog toga proizvodi i dodaje prehrambenim proizvodima (Vegeta, mesne kocke, dehidrirane juhe).

Citiranje:
glutaminska kiselina. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 24. 9. 2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=22402>.