struka(e): sport
ilustracija
GOLF

golf (engl., možda od niz. kolf: štap), športska igra lopticom i palicom na prostranu terenu površine 60 do 70 ha. Igralište se sastoji od 18 ili, rjeđe, od 9 travnatih polja duljine 100 do 500 m i širine 20 do 60 m, koja završavaju rupom promjera 10,8 cm u sredini nisko pokošenoga travnatog dijela. Polja su obično okružena prirodnim i umjetnim preprekama (visoka trava, grmlje, šumarci, pijesak, potoci, jezerca). Igra počinje sa startne čistine, odakle igrač udara palicom neelastičnu lopticu od tvrde gume, promjera 4,1 do 4,5 cm, od jednog polja do drugoga. Cilj je igre ubaciti lopticu redom u rupe svih polja sa što manje udaraca. S obzirom na udaljenost od rupe, položaj loptice i vrstu udarca, rabi se više palica, koje se razlikuju prema materijalu, veličini i težini te prema obliku plosnate lopatice kojom završava njihov donji dio.

Igra slična golfu igrala se u starom Rimu, a suvremeni golf potječe iz Škotske iz XV. st. Danas se golf igra po cijelom svijetu, najviše u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji, a najbolji profesionalni igrači postaju športski idoli s golemim zaradama. U Hrvatskoj je teren za golf postojao na Brijunima već 1922., a prvi klub osnovan je 1929. u Zagrebu. Golf se ponovno počeo igrati početkom 1990-ih u Zagrebu. Hrvatski golf savez osnovan je 1992., a prvo državno prvenstvo održano je 1993.

Citiranje:

golf. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/golf>.