struka(e):
ilustracija
GRAMOFON na oprugu
ilustracija
GRAMOFON, suvremeni

gramofon (gramo- + -fon), uređaj za reprodukciju zvuka s gramofonskih ploča. Glavni su dijelovi gramofona tanjur na kojem leži ploča, pogonski mehanizam i ručka s gramofonskom iglom i zvučnicom. Tanjur se okreće pogonskim mehanizmom, koji se sastoji od elektromotora i mjenjača broja okretaja. Igle se izrađuju od dijamanta, presjek im je kružan (promjer 64 μm za ploče od šelaka, a 15 μm za ploče od polimernog materijala) ili eliptičan.

Tijekom reprodukcije igla prolazi brazdom na površini rotirajuće gramofonske ploče i titra zbog mikroskopski sitnih neravnina i izbočina u brazdi, a mehaničko titranje igle pretvara se u zvučnici u električni napon. U zvučnici s titrajnom kotvom u magnetskom polju titra igla s kotvom pa se u zavojnici namotanoj na magnet inducira izmjenični napon, dok se u zvučnici s titrajnom zavojnicom napon inducira u zavojnici koja zajedno s iglom titra u magnetskom polju.

Ručka s iglom treba bokove brazde na ploči pritiskati prikladnom okomitom silom, a to se postiže protuutegom na drugom kraju ručke ili oprugom u ručki. Ako je sila prevelika, oštećuje se ploča, a ako je premalena, zvuk će biti izobličen.

Električna struja uzrokovana naponom u zvučnici pojačava se i vodi u zvučnik ili u slušalice za reprodukciju zvuka.

Prve su riječi snimljene i reproducirane u prosincu 1877. Edisonovim fonografom s valjkom. God. 1887. Amerikanac njemačkoga podrijetla Emile Berliner izumio je gramofon na ručni pogon i 1896. započeo s prodajom gramofona i ploča, 1901. u gramofon se, za njegovo pokretanje, počeo ugrađivati satni mehanizam, a 1925. tvrtka Brunswick prikazala je prvi električni gramofon, pa je uvođenjem elektromotora okretanje ploče standardizirano na 78 okretaja u minuti.

U Hrvatskoj je fonograf prvi put prikazan 1890. u zagrebačkom hotelu Caru austrijskome, na mjestu gdje se danas na početku Ilice nalazi robna kuća Nama. God. 1926. osnovana je u Zagrebu tvornica gramofona i gramofonskih ploča Edison Bell Penkala, koja je u Branimirovoj ulici imala montažu mehaničkih gramofona do stečaja 1937. Tvrtka Elektroton sklapala je do 1945. električne, a Jugoton do 1947/48. mehaničke gramofone od dijelova preostalih nakon zatvaranja tvornice Edison Bell Penkala. Radioindustrija Zagreb započela je 1951. proizvodnju domaćih električnih gramofona, koji nisu imali uvoznih dijelova. U 1960-ima započela je suradnju s češkom Supraphonom, zatim s britanskom tvrtkom British Sound Reproducers (BSR) i poljskom Unitrom. Proizvodnja gramofona u Hrvatskoj obustavljena je 1990.

Citiranje:

gramofon. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/gramofon>.