TRAŽI DALJE:
STRUKE:

ampula

ampula (lat. ampulla: trbušasta posudica).

1. Kod starih Rimljana, posudica od stakla, gline ili kovine, okruglasta oblika i tanka vrata za držanje miomirisnih ulja i sl.

2. Viseća svjetiljka u kojoj se palilo ulje u ranokršćanskim crkvama; ostatak tog običaja sačuvao se, kao tzv. »vječno svjetlo«, u crkvama do danas. Čuvene su i važne za studij kršćanske ikonografije ampule u Monzi, oko 600. U kršćanskoj liturgiji ampule su i posude za misno vino i vodu te za posvećeno ulje.

3. U farmaceutskoj industriji, zataljena staklena cjevčica okruglasta oblika i tanka vrata u kojoj se doziraju i čuvaju u sterilnom stanju injekcije, cjepiva, serumi i sl. Upotrebljava se i za čuvanje kemikalija osjetljivih na vlagu, kisik i sl. Izrađuje se u različitim oblicima i obujmima, od 1 do 100 ml, od neutralnog stakla visoke kakvoće.

4. U anatomiji, proširenje cjevastog organa, npr. zadnjega crijeva (ampulla recti), jajovoda, polukružnih kanalića u unutarnjem uhu.

Citiranje:
ampula. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 3. 12. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=2365>.