struka(e): agronomija
ilustracija
GUSKA, DOMAĆA, kineska
ilustracija
GUSKA, DOMAĆA, pitoma

guska, domaća, udomaćena je od izvornoga divljeg oblika Anser cinereus, negdje u Europi, a moguće i u porječju Save i Drave u doba sopotske i lenđelske kulture (između 4000–5000. god. pr. Kr.). Proizvodi od gusaka su meso, mast, perje, a osobito su cijenjene paštete od guščje jetre. Uzgojne metode za proizvodnju gusaka s velikom jetrom razvijene su u Francuskoj i Madžarskoj.

Stvorene su mnogobrojne pasmine gusaka. U Hrvatskoj su do bliske prošlosti bile mnogobrojne autohtone posavske i podravske guske, a u svijetu su poznatije pasmine: emdenska, tuluška (za proizvodnju masti) te kineska. Selekcijskim postupcima domaćim se guskama znatno povećala masa i broj snesenih jaja, ali su izgubile sposobnost letenja.

Citiranje:

guska, domaća. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/guska-domaca>.