struka(e): medicina
ilustracija
HEMODIJALIZA – 1. pristup, 2. dijalizator, 3. odvod, 4. arterijska linija, 5. venska linija, 6. dejonizirana voda, 7. koncentrat

hemodijaliza (hemo- + dijaliza) (dijaliza), postupak kojim se primjenom polupropusnih membrana uklanjaju iz krvi niskomolekulske tvari, dok krvne stanice i visokomolekulske tvari ostaju u krvnom optoku. Svrha je toga postupka da se nadomjesti ili pomogne rad bubrega u konstantnom održavanju sastava i volumena tjelesnih tekućina. Dijaliza se danas većinom obavlja na aparatima za hemodijalizu kroz celofansku polupropusnu membranu. Pritom krv struji u jednom smjeru, a otopina za dijalizu (izotonična otopina NaCl, NaHCO3, KCl, CaCl2, MgCl2 i glukoze) u suprotnom. Indikacije su za hemodijalizu akutno i kronično zatajenje bubrega. Osim izvantjelesne dijalize s pomoću aparata, dijaliza se može obavljati i preko peritonejske membrane: u trbušnu se šupljinu ubrizga sterilna otopina za dijalizu, nakon par sati ta se dijalizirana tekućina zamijeni novom, a postupak se ponavlja. Poseban je oblik takve dijalize kontinuirana ambulantna peritonealna dijaliza; prednost joj je što se bolesnik pri njoj može kretati i što je postupak jeftin.

Citiranje:

hemodijaliza. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/hemodijaliza>.