TRAŽI DALJE:
STRUKE:

horda

horda (tur. ordu: vojska).

1. U turansko-mongolskih naroda, izvorno, vojno-upravna organizacija; logorište nomada; glavni ratni stan; glavni stan hana. Riječ se sačuvala u kazahskome jeziku u značenju »prijestolnica«. Također, naziv za turansko-mongolske staleške države i saveze nomadskih plemena u Aziji i istočnoj Europi. (→ zlatna horda)

2. U sociologiji, prvotna ljudska skupina svojstvena lovačko-sakupljačkim društvima starijega kamenoga doba. Imala je 20-ak do 50-ak članova, bila je promjenljiva sastava bez stalnoga vođe, često je mijenjala prebivalište. Osim spolnih i dobnih, druge uloge nisu bile specijalizirane, uključujući vjerske i magijske. Prevladavao je egalitarizam u raspodjeli dobara i donošenju odluka. Nasilni sukobi bili su sporadični i neorganizirani. Horda je trajala stotinama tisuća godina, do pojave složenijih ili plemenskih društava u mlađem kamenome dobu s poljodjelstvom i sjedilačkim načinom života (oko 12 500 god. pr. Kr. na različitim mjestima u svijetu).

Citiranje:
horda. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 29. 11. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=26126>.