STRUKE:

hotel

hotel (franc. hôtel: palača < kasnolat. hospitale: soba za goste, prema hospitalis: gostinjski; preko njem. Hotel), ugostiteljski objekt za privremeni smještaj osoba koje borave izvan mjesta stanovanja, katkad i za stanovanje onih koji nemaju svojega stana, a u kojem se gostima, osim usluge smještaja, pružaju i usluge prehrane i točenja pića, kao i druge usluge, ovisno o kapacitetu i kategoriji koju hotel nosi. – U XVII. st. tako su se nazivale gradske palače koje su plemićima služile za povremeni boravak i za smještaj uglednih gostiju (odatle francuski naziv hôtel de ville za gradsku vijećnicu). Istom početkom XX. st., kada je uvedena redovita poštanska služba za putnički i robni promet, nastale su na prometnim čvorištima gostionice koje su se, s uvođenjem modernih prometnih sredstava i time pojačanim putničkim prometom, razvile u hotele u današnjem smislu. Zato su prvi veliki hoteli najprije građeni u blizini kolodvora. Međutim, razvoj automobilskog i zračnoga prometa uzrokom je da danas luksuzni hoteli upravo izbjegavaju blizinu kolodvora.

Prema hrvatskom pravilniku o kategorizaciji ugostiteljskih objekata, hoteli su razvrstani u pet kategorija označenih brojem zvjezdica, gdje pet zvjezdica označuje prvu kategoriju (L kategoriju). Smještajne jedinice hotela sobe su i apartmani. Hotelska soba sastoji se od jedne prostorije, kupaonice i predsoblja, dok se apartman sastoji od više prostorija: predsoblja, kupaonice, prostorije za dnevni boravak i spavaonice. Ugostiteljski objekt za smještaj u kojem su sve smještajne jedinice apartmani naziva se aparthotel.

Pansion je manji ugostiteljski objekt za smještaj (uobičajeno do 20 smještajnih jedinica), a služi u pravilu za duži boravak i za prehranu. Motel je ugostiteljski objekt za smještaj, podignut uz prometnice, koji osim smještaja i prehrane putnika uobičajeno osigurava i smještaj vozila, opskrbu gorivom i usluge održavanja vozila. Pansioni i moteli razvrstani su u tri kategorije.

Hotelijer je pravna ili fizička osoba koja se profesionalno bavi pružanjem usluga smještaja uz mogućnost pružanja i drugih usluga vezanih uz smještaj, obično prehrane i pića. Radi ujednačavanja poslovnih običaja i zaštite interesa hotelijera osnovana je 1946. IHA (engl. International Hotel Association), koja od 1996. nosi naziv IHRA (engl. International Hotel and Restaurant Association), a kojoj je član i Hrvatsko udruženje hotelijera (HUH).

hotel. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 4.4.2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=26256>.