Andrijići

ilustracija
ANDRIJIĆ, Marko, zvonik korčulanske katedrale
ilustracija1ilustracija2

Andrijići, obitelj graditelja i klesara iz Korčule (XV–XVI. st.). Utemeljitelj je loze Andrija Marković, koji se kao kamenarski obrtnik spominje od 1438., a njegovi potomci uzimaju prezime Andrijić i učinit će ga poznatim u Dalmaciji. Međusobno surađuju na zajedničkim poslovima, povezuju se s drugim majstorima i pomoćnicima na gradnji javnih i privatnih građevina. – Marko Andrijić (Korčula, sred. XV. st. – ?, 1507). U Dubrovniku oko 1470. osniva kamenarsku radionicu u kojoj radi i za naručitelje iz Venecije i Mantove. U Dubrovniku izgradio kapelu sv. Vicka u dominikanskome samostanu (po nacrtu B. Graziana), dijelove mosta na Pilama, kulu Revelin i gradske zidine. God. 1485. za katedralu je u gotičko-renesansnome stilu isklesao ciborij glavnoga oltara s prizorima Navještenja. U Korčuli je 1480. dovršio zvonik na katedrali, zatim projektirao zvonik franjevačkoga samostana u Hvaru (završio ga njegov brat Vlahuša-Blaž). Sinovi su mu Petar, Josip i Andrija.Petar Andrijić (spominje se od 1492. u Korčuli, a od 1553. u Dubrovniku). Zanat izučio u obiteljskoj radionici, a od 1520. u Dubrovniku radi i sklapa ugovore samostalno. Radio popravke na oba kata dvorišnih arkada Kneževa dvora i dovršio opločivanje dvorišta Divone (po nacrtu P. Miličevića). Kao projektant izgradio crkvu sv. Spasa s kasnorenesansnim pročeljem i gotičkom konstrukcijom unutrašnjosti, a građevinske radove ostvario s braćom i klesarima iz Korčule. U Stonu 1526. uređivao solane. Klesao arhitektonsku plastiku te izgradio kapelu za ljetnikovac na Batahovini. U Hvaru mu se pripisuju dvije kapele sa sjeverne strane franjevačke crkve (1536–38).

Ostali članovi obitelji Andrija Markov, Frane Jerkov, Nikola Blažev i drugi s više ili manje uspjeha dopunjavali su tipološko bogatstvo gotičko-renesansnih cjelina i različitih oblikovnih pojedinosti, gradeći u službi Dubrovačke Republike. Vezani sa zavičajnom Korčulom kao žarištem kamenarske proizvodnje, Andrijići čine jezgru tzv. dubrovačko-korčulanske graditeljske i klesarske škole.

Citiranje:
Andrijići. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 9. 12. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=2643>.