TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Ibo

Ibo (Igbo), narod u Nigeriji, uglavnom u jugoistočnom dijelu, u saveznim državama Anambra, Imo i djelomično Bendel; između 16 i 20 milijuna pripadnika. Prije europske kolonizacije živjeli su u malim autonomnim zajednicama koje su tvorile i zasebne političke jedinice. Poznatije su skupine: Abadža, Oka, Aro, Ika, Ikveri, Isu, Igva, Oniča, Overi i dr. Osjećaj jedinstvenog etničkog identiteta razvili su tek u kolonizacijskom razdoblju. Tradicionalno su se bavili poljodjelstvom, a značajan su oblik ekonomije bili i trgovina i obrt. Po vjeri su uglavnom kršćani.

Jezik. Uz jezike hausa i joruba, ibo (igbo) je jedan od najznačajnijih jezika Nigerije. Tradicionalno se ranije svrstavao u granu kva nigersko-kordofanske porodice, no prema novijim istraživanjima pripada jugoistočnoj skupini središnjih nigersko-kongoanskih jezika nigersko-kordofanske porodice. Govori se u jugoistočnoj Nigeriji i Ekvatorijalnoj Gvineji. Pismenost na jeziku ibo započeli su u polovici XIX. st. kršćanski misionari. Današnji latinički pravopis rezultat je reforme koju je 1961. predložilo povjerenstvo na čelu s nigerijskim lingvistom Samuelom Onwuom. U tipološkom smislu ibo je tipičan jezik nigersko-kordofanske porodice: ima tonove, implozivne okluzive, a samoglasničkim sustavom dominira vokalska harmonija koja dijeli samoglasnike prema obilježju napetosti/nenapetosti. Ima i sufikse i prefikse, a neke se gramatičke kategorije izražavaju i tonalnim oprjekama. Poredak je gramatičkih kategorija S(ubjekt) V (glagol) O(bjekt).

Citiranje:
Ibo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 27. 10. 2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=26873>.