struka(e):
ilustracija
JAREBIKA, Sorbus aucuparia

jarebika (Sorbus aucuparia), srednje visoko drvo (do 15 m) ili rjeđe grm iz porodice ruža (Rosaceae). Listovi su perasti, cvjetovi skupljeni u štitasti cvat. Raširena je gotovo u cijeloj Europi, Maloj Aziji i u zapadnom Sibiru. U nas je najčešća u planinskim šumama. Mnogobrojni cvjetovi nalaze se u velikim vršnim skupinama, gotovo štitasti, široki do 20 cm. Purpurni ili žutocrveni plodovi (bobe) sazrijevaju u jesen i ostaju gotovo cijele zime na stablu. Ptice se njima hrane i tako raznose sjemenke. Svježe bobe nisu za jelo, ali se prerađuju u marmelade, kompote, kaše, sokove, lijekove i rakiju. Jarebika obuhvaća 5 do sada poznatih podvrsta. Sorbus aucuparia varietas dulcis ima slatke i krupne plodove ugodna i aromatična okusa, jestive i u svježem stanju, zbog čega se često uzgaja. Drvo je jedričavo, a upotrebljava se u stolarstvu, tokarstvu, rezbarstvu, daje dobru dužicu za bačve za rakiju i konjak.

Citiranje:

jarebika. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/jarebika>.