struka(e):
ilustracija
JEDNJAK, odnos jednjaka i aorte: 1. mišić stezač ždrijela, 2. lijeva podključna arterija, 3. silazna aorta, 4. štitna hrskavica, 5. dušnik, 6. desna dušnica, 7. jednjak, 8. aortni luk, 9. lijeva dušnica, 10. silazna aorta, 11. želudac

jednjak (lat. oesophagus), dio probavnoga sustava koji se nastavlja na ždrijelo, a služi provođenju hrane u želudac, odn. u srednje crijevo. Ima oblik cijevi, koja se uglavnom sastoji od glatkih mišićnih vlakanaca. – U beskralježnjaka se nadovezuje na usni otvor ili na ždrijelo, a svojim stražnjim krajem prelazi u srednje crijevo. Imaju ga metilji (Trematodes), vrapčari (Nemertina) i kolutićavci (Annelida). Kod mekušaca je dobro razvijen u puževa i glavonožaca, a u ostalih je skupina slabo izražen. U člankonožaca se nadovezuje na ždrijelo (kukci, stonoge, pauci) ili počinje izravno od usnog otvora (rakovi i bodljaši). U mnogih je člankonožaca (viši rakovi, većina kukaca) stražnji dio jednjaka promijenjen u zaseban organ, žvačni želudac (proventriculus), koji služi za drobljenje hrane. U bodljikaša jednjak spaja usta sa srednjim crijevom (u ježinaca) ili sa želucem (u trpova, zvjezdača i stapčara). U kralježnjaka se jednjak u svojem prednjem dijelu (katkad i cijelom dužinom) sastoji od poprečnoprugastih vlakanaca, epitel mu je višeslojan i u pravilu uzdužno naboran, a ponekad može i orožnjeti. Dužina mu odgovara dužini vrata, pa je u ptica dugačak, a ima i posebno proširenje – volju ili voljku (ingluvies), u kojoj se s pomoću sekreta razmekšava hrana. – U čovjeka je jednjak cjevasti organ probavnoga sustava koji spaja ždrijelo sa želucem. Dug je oko 25 cm; prolazi kroz prsnu šupljinu, iza dušnika, a ispred kralježnice. U visini devetoga prsnoga kralješka prolazi kroz ošit i ulazi u gornji dio želuca. Stijenka jednjaka građena je poput ostalih cjevastih dijelova probavnoga sustava. U njoj je izraženiji mišićni sloj, koji omogućuje da se zalogaj hrane, odn. gutljaj tekućine, peristaltičkim kretnjama potiskuje prema želucu. Unutarnja površina jednjaka pokrivena je sluznicom u kojoj ima žlijezdâ kojih sluz olakšava prolazak zalogaja.

Citiranje:

jednjak. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/jednjak>.