TRAŽI DALJE:
STRUKE:

kafilerija

kafilerija (njem. Kafillerei, prema Kafiller: živoder, vjerojatno iz šatrovačkog prema cavall: konj, iz romanskoga) (utilizacijski zavod), objekt za neškodljivo uklanjanje lešina i životinjskih otpadaka. Postoje tri tipa: otvoreni tip – javna i općedruštveno značajna ustanova na nekom području; poluzatvoreni tip – usko je povezan s industrijom mesa ili klaonicom pa može primati lešine i životinjske otpatke s određenog područja oko kafilerije; zatvoreni tip – prima na preradbu samo lešine i životinjske otpatke nakon klanja u sklopu industrije mesa. Unutarnji dio kafilerije ograđen je od okolnoga područja i dijeli se na nečisti i čisti dio. U čistom dijelu kafilerije dobiva se mesno, koštano, krvno i jetreno brašno koje se koristi za pripremu krmnih smjesa. U preradbi se mogu primjenjivati različita tehnol. rješenja: mehanički postupak, vlažno ekstrakcijski postupak, postupak suhe destilacije i dr.

Citiranje:
kafilerija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 25. 11. 2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=29768>.