struka(e): medicina

kalciferol (kalcij + -fer + lat. ol[eum]: ulje) (vitamin D), vitamin topljiv u mastima. Njegova su dva glavna oblika vitamin D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). Oba se oblika mogu uzimati s hranom (bogat su izvor riblje ulje, jetra i mlijeko), a vitamin D3 nastaje i ultraljubičastim zračenjem 7-dehidrokolesterola, koji se nalazi u koži. Uzastopnim pretvorbama u jetri i u bubrezima vitamin D postaje aktivan spoj 1,25-dihidroksikolekalciferol, a konačnu pretvorbu u bubrezima omogućuje paratireoidni hormon. Glavni su učinci aktivnog oblika vitamina D poticanje apsorpcije kalcija i fosfata iz probavnoga sustava te mineralizacija kostiju. Prekomjerna primjena vitamina D dovodi do povećanja koncentracije kalcija, fosfora i kolesterola u krvnoj plazmi i do odlaganja kalcija u tkivima. Pri njegovu manjku (zbog smanjena unosa s hranom ili zbog nedovoljna izlaganja Sunčevoj svjetlosti) u djece nastaje rahitis, a u odraslih osteomalacija.

Citiranje:

kalciferol. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kalciferol>.