STRUKE:

Kalvarija

ilustracija
KALVARIJA u Mariji Bistrici

Kalvarija (lat. Calvaria, od calva: lubanja) ili Golgota (grč. Γολγοϑ8118, prema aramejskom gulgūltā’: lubanja). 1. Brežuljak izvan jeruzalemskih zidina na kojem su se izvršavale smrtne kazne i gdje je bio razapet Isus Krist; na tome je mjestu podignuta bazilika Groba Isusova. Odatle se riječ kalvarija (i golgota) upotrebljava kao simbol patnji i ispaštanja. Ta je tema nadahnula mnoge likovne umjetnike (Tintoretto, Rubens i dr.).

2. Kalvarija je i mjesto u prirodi gdje je smješteno 14 postaja križnoga puta (prizori Muke Kristove u reljefu ili punoj plastici redovito uklopljeni u manje arhitektonske cjeline). Od XVII. st. obično se smješta na brežuljak, s prvom postajom u podnožju, 12. s raspećem i trima križevima na vrhu, 13. i 14. pri spustu ili u samoj crkvi. Često je uklopljena u planirani perivoj (kalvarija uz crkvu sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu).

Citiranje:
Kalvarija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 4. 6. 2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=30020>.