struka(e):

kamenci (konkrementi, kalkuli), tvrde tvorbe različita oblika što nastaju u šupljinama ljudskoga tijela, najčešće u šupljim organima. Prema svojem sastavu mogu biti organski, neorganski ili mješoviti. Bolest koja nastaje zbog nazočnosti kamenaca naziva se litijaza (grč. λίϑος: kamen), dok se nakupljanje većega broja kamenaca obično naziva kalkuloza. – Kamenci se često očituju smetnjama: ako su veliki, svojim pritiskom na okolno tkivo uzrokuju propadanje stanica i upalu, a ako su manji mogu se pomicati iz svojeg ishodišta u uže izvodne kanale pa ih i začepiti i izazvati zastoj izlučivanja (opstrukciju), upalu i bol. Posebno značenje imaju kamenci u žučnom mjehuru, bubregu i izvodnim mokraćnim kanalima.

Kolelitijaza (cholelithiasis) je nazočnost kamenaca u žučnom mjehuru i/ili žučnim izvodnim kanalima. Od nje boluje oko 10% pučanstva, njezina učestalost raste sa starošću, četiri je puta češća u žena, ali samo oko 50% nosilaca žučnih kamenaca ima i znakove bolesti, a to su bolni grčevi (bilijarne kolike), akutna upala žučnog mjehura koja se može komplicirati zagnojenjem i njegovim prsnućem (rupturom), začepljenje žučnih kanalića s pojavom žutice, upala gušterače i dr. Žučni kamenci građeni su od kolesterola, često u smjesi s drugim tvarima, ili su pigmentni s kalcijskim bilirubinatom. Dijagnoza se postavlja dokazom prisutnosti kamenaca (radiološki, ultrazvučno, magnetnom rezonancijom). Liječenje je kirurško, a u akutnom napadaju primjenjuju se sredstva za popuštanje grčeva (→ spazmolitici) i antibiotici. Postoje sredstva kojima se u nekih bolesnika, uzimanjem na usta, mogu kamenci otopiti. Katkad se kamenci mogu smrviti ultrazvukom i laserom, a neki zaglavljeni u žučnim vodovima izvaditi posebnim kateterima.

Nefrolitijaza (nephrolithiasis) je nazočnost kamenaca u bubregu, napose bubrežnoj nakapnici. Osim od kalcijevih soli, oni su građeni od oksalata, urata i aminokiseline cistina. Duljim opstojanjem izazivaju upalu, opetovane infekcije, proširenje bubrežne nakapnice i oštećenje bubrežnoga tkiva. Često izazivaju napadaje izrazito bolnih grčeva (nefrokolike), os. ako manji kamenčić sklizne u mokraćovod (ureter) i začepi ga. Liječenje se provodi prema jednakim načelima kao i kod žučnih kamenaca. Mnogi se bubrežni kamenci mogu smrviti ultrazvukom u vodenoj kupelji. (→ litotripsija)

Urolitijaza (urolithiasis) nazočnost je kamenaca u izvodnim mokraćnim kanalima i mokraćnom mjehuru. Začepe li izvodni kanal mjehura (uretru), onemogući se mokrenje, što pak vodi do širenja mokraćnoga mjehura uz žestoke boli i trajni nepodnošljiv bolni nagon na mokrenje, pa može zaprijetiti opasnost od prsnuća mjehura ako liječenje ne uslijedi na vrijeme. Neki kamenci mokraćnoga mjehura mogu se mehanički smrviti uvođenjem odgovarajućeg instrumenta kroz mokraćnu cijev, ili se uklanjaju kirurškim zahvatom.

Osobama s kamencima preporučuju se i dijetalne mjere izbjegavanjem hrane koja sadrži sastojke koji pogoduju nastajanju kamenaca: kod žučnih kamenaca treba se kloniti hrane s mnogo masnoća i kolesterola, a kod bubrežnih, odn. mokraćnih kamenaca ne smije se uzimati suviše kiselu hranu, napitke i začine kao npr. limun i ocat, te ograničiti povrće koje sadrži mnogo oksalata kao što su špinat, blitva, repa, kiselica i neke mahunarke.

Citiranje:

kamenci. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kamenci>.