struka(e): geografija, opća | povijest, opća

Kamjanec-Podiljskij (Kam”janec’-Podil’s’kyj/Кам’янець-Подільський [kam’jane'c’ pod’i'l’s’kɨi], ruski Kamenec-Podoljski i Kamenec-Podol’skij/Каменец-Подольский [ka'm’in’ic pado'l’sk’ij]), grad na obalama rijeke Smotrič (Smotryč; pritok Dnjestra), u Hmeljnickoj oblasti, zapadna Ukrajina; 98 970 st. (2020). Uz dvorac-utvrdu (XIV–XVI. st., pregrađen u XVIII–XIX. st.), u starome dijelu grada, koji je okružen kanjonom rijeke Smotrič, sačuvani su mnogi arhitektonski spomenici: gotička crkva (XVI. st.), katedrala sv. Petra i Pavla (XVI. st.), minaret, vijećnica (XVI–XVIII. st.), mnoge renesansne i barokne građevine i dr. Ima nacionalno i poljoprivredno-tehničko sveučilište, visoke škole, pedagoški i poljoprivredni institut; povijesni muzej. Razvijena je strojogradnja, proizvodnja električnih kabela, građevinska (proizvodnja cementa) i prehrambena industrija.

Nastao potkraj XI. ili na početku XII. st., grad je bio pogranična utvrda u sastavu Kijevske Rusi, a u XIII. i prvoj polovici XIV. st. Galičko-volinske Kneževine. U drugoj su polovici XIV. st. grad zauzeli Litavci, a 1430. Poljaci; od 1463. središte je Podolskoga vojvodstva. Pod Osmanlijama 1672–99., potom ponovno pripao Poljskoj. Zajedno s istočnom Podolijom bio je priključen 1793. Ruskomu Carstvu.

Citiranje:

Kamjanec-Podiljskij. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kamjanec-podiljskij>.