STRUKE:

kanabis

ilustracija
KANABIS, Canabis sativa

kanabis (lat. cannabis: konoplja) (bhanghair guaza, charas [ča'ras], ganja, hašiš, kif, marijuana), halucinogena biljna droga; psihoaktivni produkti konoplje, Cannabis sativa, i podvrsta Cannabis indica, Cannabis chinensis, Cannabis ruderalis, Cannabis americana iz por. Cannabaceae. Kanabis je jedan od najstarijih lijekova. Zbog halucinogenog djelovanja poznatoga na istoku već u VIII. st. pr. Kr. koristio se i u vjerskim obredima. Kanabis je u XIX. st. u zapadnim zemljama bio priznat lijek. Upotrebljavao se kao opće sredstvo za smirivanje, protiv bolova i grčeva, kod padavice, amenoreje, za smirenje kašlja i posebno kod migrene. Zbog neujednačene fiziološke jakosti droge i pojave drugih djelotvornijih lijekova, početkom XX. st. terapijska primjena kanabisa postupno je bila napuštena. U novije doba u nekim zemljama ponovno se koristi kao lijek za glaukom, jer smanjuje pritisak na očne živce i time usporava nastupanje sljepila, te uz citostatike u liječenju raka. Kao droga koristi se tek u novije doba. Glavna je djelatna tvar u konoplji tetrahidrokanabinol (THC). Pripravci od konoplje sadrže različite koncentracije te djelatne tvari, ovisno o podneblju na kojem je biljka rasla, o načinu njezina uzgoja, dijelu biljke od kojega je pripravak izrađen, o razdoblju berbe te o načinu sušenja i uskladištenja biljke. Kanabis je najblaže i najslabije halucinogeno sredstvo. U malim količinama, THC uzrokuje lagani osjećaj ugode. U većoj količini i pri trovanju kanabisom javlja se neobično izobličenje slika, poremećaj u osjećaju prostora i vremena i pojačana podražljivost osjetila. U početku postoji osjećaj ushićenja, razgovorljivosti i nagona za smijanjem. Nakon nekoliko sati javlja se osjećaj umora i pospanosti. Drogu poznatu pod meksičkim nazivom marihuana (marijuana) čine vršci i listovi ženske biljke konoplje u cvatu ili nakon cvatnje (Herba Cannabis Indicae), koji su bogati opojnom smolom karakteristična mirisa, a kojoj je glavna djelatna tvar kanabin. Droga sadrži i više od 40 drugih fiziološki neaktivnih tvari kemijski srodnih THC-u, tzv. kanabinoida, od kojih su najzastupljeniji kanabidiolna kiselina, kanabidiol, kanabinol i tetrahidrokanabinol. Udjel THC-a u marihuani može varirati od 0,2 do 3%. Zbog nestabilnosti mnogih kanabinoida i mogućih fitokemijskih procesâ u razvoju, berbi, sušenju i uskladištenju biljke nastaju velika odstupanja u djelovanju kanabisa. U medicini se koristi droga s najmanjom koncentracijom smole, a u prometu se najčešće pojavljuje pod nazivom bhanghair guaza iz Indije i gunjah (ganja) iz Kalkute.

Hašiš je tradicionalni pučki lijek na istoku, napose u Indiji, gdje se javlja pod imenom charas (churrus ili tschars). Oko deset puta je jači od marihuane. Sastoji se uglavnom od mehanički izdvojene konopljine smole sastrugane s lišća i stabljike. Može sadržavati i do 15% THC-a. Djeluje na središnji živčani sustav kao narkotik. Upotrebljava se uglavnom kao sredstvo za omamljivanje. Puši se, žvače ili pije. Izraz kanabis upotrebljava se za sve navedene pripravke.

kanabis. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 28.2.2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=30142>.