TRAŽI DALJE:
STRUKE:

karakal

karakal (franc. caracal < tur. kara kālak: crno uho; pustinjski ris; Caracal caracal), zvijer iz porodice mačaka (Felidae), slična risu a srodna servalu; raširena u suhim stepama, savanama, polupustinjama, šumama i šikarama zapadne Azije i u Africi. Dug je 65 do 90 cm (rep 30 cm), a težak 13 do 18 kg (ženka oko 11 kg). Boja je krzna s leđne strane crvenkastosmeđa, siva ili žutosmeđa, a trbušna je strana bijela. Uši su crne s čuperkom dlaka na vrhu. Ima i crnih primjeraka. Za razliku od drugih pripadnika porodice mačaka, ima okruglu zjenicu. Lovi uglavnom noću, glodavce, zečeve, ptice, a rjeđe gazele, antilope i mlade nojeve. Može dugo izdržati bez vode. Iznimno se dobro prikriva pa se rijetko viđa u divljini, gdje živi do 12 godina, a u zatočeništvu do 17 godina. Pari se u doba kad ima najviše hrane. Nakon bređosti od 60 do 80 dana ženka koti jednoga do šest mladunaca, koji ostaju s njom do godine dana, kada počinju spolno sazrijevati. Lako se pripitomljuje pa je služio za lov u Iranu i Indiji te kao kućni ljubimac.

Citiranje:
karakal. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 5. 12. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=30380>.