TRAŽI DALJE:
STRUKE:

karate

ilustracija
KARATE
ilustracija1ilustracija2

karate (japanski, od kara: slobodan, prazan i te: ruka, šaka), vještina samoobrane i protunapada bez oružja, uz udaranje rukama (rubom otvorenog dlana, laktom) i nogama (stopalom, petom, koljenom). Potječe s Orijenta, sustavno se razvila u XVII. st. na Okinawi, a početkom XX. st. proširila se Japanom. Osim tjelesnih sposobnosti i snage, važna je i duhovna pripremljenost, taktika, vremenska usklađenost i potpuna usredotočenost na mjesto i trenutak udarca. Karate je danas borilački šport za muškarce i žene u kojem natjecatelji, svrstani u težinske kategorije, u izravnoj borbi (japanski kumite) nastoje protivniku uputiti što više udaraca rukom ili nogom u glavu, vrat ili trup. Udarac se mora izvesti kontrolirano, bez dodira, tako da se suparnika ne ozlijedi, a sudac procjenjuje uspješnost udaraca i za to dodjeljuje bodove. Održavaju se i natjecanja u kojima pojedinac prikazuje tehniku borbe protiv više imaginarnih protivnika (japanski kata). Prvo europsko prvenstvo održano je 1966., a svjetsko prvenstvo 1970., kada je osnovana i Svjetska karate organizacija sa sjedištem u Tokyju.

U Hrvatskoj se karate počeo trenirati 1956. u džudo-klubu Mladost u Zagrebu, a od te je jezgre 1966. nastao prvi klub, Karate-klub Zagreb. Pri Džudo-savezu Hrvatske počela je 1964. djelovati Komisija za karate, Karate-savez Hrvatske osnovan je 1970., a Hrvatski karate-savez primljen je 1992. u članstvo Svjetske karate-organizacije. Od uspostave Republike Hrvatske hrvatski su reprezentativci bili vrlo uspješni: samo na svjetskim i europskim seniorskim prvenstvima osvojili su preko 30 medalja. Zlatne medalje osvajali su Enver Idrizi i Junior Lefevre (svaki po dva naslova europskog i jedan naslov svjetskog prvaka). Karate-klub Tempo iz Zagreba (muški) bio je 1995. klupski prvak Europe od kad je sport u velikom usponu. U posljednje vrijeme bilježi vrhunske reprezentativne uspjehe. Na Svjetskom kupu 2012. reprezentacija je osvojila 3 zlatne (ženska reprezentacija u katama u sastavu: Vlatka i Marijana Kijuk, Petra Krivačić te Maša Martinović pojedinačno u borbama, a muška reprezentacija u sastavu: Ivan Ermenc, Franjo Maškarin i Damjan Padovan) i jednu srebrnu medalju (Ana Lenard u borbama). Na Europskom prvenstvu 2014. reprezentacija je osvojila 5 medalja, od čega 1 zlatnu (Ana Lenard) te 4 brončane medalje (Ivona Tubić u borbama te još 3 ekipno u muškoj i ženskoj konkurenciji u borbama i katama).

Citiranje:
karate. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 28. 7. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=30427>.