struka(e): prehrambena tehnologija

kavijar (njem. Kaviar < mlet. tal. caviaro < tur. havyar), očišćena i usoljena riblja ikra. Slana je okusa i svojstvena ribljeg mirisa, jede se sirov. Bogat je bjelančevinama, nukleinskim kiselinama, kolesterolom (300 mg/100 g), natrijem (2 g/100 g) i vitaminom B12 (15 μg/100 g). Po izgledu, boji, okusu i mirisu razlikuju se: crni kavijar krupna zrna (najkvalitetniji ruski kavijar Beluga), crveni kavijar (crvenkaste boje; slabije kvalitete od crnoga), dimljeni kavijar (umjereno dimljen i sušen, svojstvene arome), prosušeni kavijar (smanjeni udio vode), salamureni kavijar (sortirana ikra u rasolu s različitim dodatcima). Kavijar se najviše proizvodi u Rusiji (rus. икpa [ikra']); poznata je astrahanska ikra. Prema preporuci FAO, kavijarom bi trebalo smatrati samo usoljenu jesetrinu ikru, dok salamurene riblje ikre drugih riba (smuđ, šaran, štuka, oslić, pastrva, losos, bakalar) ne bi smjele nositi taj naziv. Na našoj se obali priređuje butarga.

Citiranje:

kavijar. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kavijar>.