struka(e):
vidi još:  Filmski leksikon

knjiga snimanja, zapis u kojem je scenarij razrađen u onom obliku na temelju kojega se pristupa snimanju filma. Tipično je podijeljena na scene (prizore) i kadrove prema kronološkome redoslijedu zamišljenoga filma. Scene se označavaju rednim brojem, mjestom i vremenom radnje te atmosferskim uvjetima u postupku snimanja; kadrovi se označavaju rednim brojem, u opis pojedinoga kadra uključeni su njegov sadržaj, parametri snimanja (plan, kut, stanja kamere i dr.) i zvuci (dijalog, glazba, šumovi), a naznačuje se i aproksimativna duljina kadra. Slikovni elementi kadra ispisuju se na lijevoj, a zvukovni na desnoj stranici knjige snimanja. Knjigu snimanja najčešće izrađuje redatelj, a ona se uručuje svim značajnijim sudionicima realizacije filma kao tekst koji izravno upućuje na njihove zadatke. Na temelju knjige snimanja producent ili organizator snimanja izrađuje operativni plan snimanja kojim se određuje cjeloviti i dnevni raspored rada.

Prve knjige snimanja pojavile su se u razdoblju oko I. svjetskog rata, kada se proširio cjelovečernji igrani film i kada se prešlo na industrijski tip proizvodnje. Prva knjiga snimanja najčešće se pripisuje američkom redatelju Th. H. Inceu i njegovu suradniku Gardneru Sullivanu.

Citiranje:

knjiga snimanja. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/knjiga-snimanja>.