struka(e):

kom (komina), smjesa usitnjena ili mljevena voća ili izmuljena grožđa, pripremljena za spontano ili kontrolirano alkoholno vrenje (proizvodnja rakija, voćnih i pravih vina). Osim toga, komom se nazivaju i drugi međuproizvodi: a) vodena suspenzija žitne ili sladne prekrupe u omjeru od 1 : 3 do 1 : 5, pripremljena za ošećerenje i proteolizu (enzimsku hidrolizu s amilolitičkim i proteolitičkim enzimima u temperaturnom intervalu od 40 do 72 °C); b) ošećerena ili slatka otopina nakon enzimske hidrolize žitne ili sladne prekrupe, služi kao hranjiva podloga za izravnu proizvodnju žitnih rakija (votka, viski) i drugih biotehnoloških proizvoda te piva nakon izdvajanja čvrste faze – tropa; c) prevrela, odn. mikrobiološki promijenjena komina nakon završena mikrobnog procesa, koja sadrži neki proizvod mikrobnoga metabolizma; d) čvrsti ili gusti ostatak nakon izdvajanja proizvoda mikrobnoga procesa (npr. voćni trop, kukuruzna džibra).

Citiranje:

kom. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/32523>.