komorač ili koromač (prema grč. μάραϑρον) (Foeniculum vulgare, Foeniculum officinale), dvogodišnja ili trajna zelen iz porodice štitarki (Apiaceae), s rasperanim listovima razdijeljenima u usko linearne ili nitaste isperke i malim, žućkastim, pretežito dvospolnim cvjetovima skupljenima u sastavljene štitce. Podrijetlom iz Sredozemlja i s Bliskog istoka, komorač se, kao začinska, ljekovita i jestiva biljka, uzgaja (različite odlike) u mnogim područjima svijeta, a raste i kao podivljala biljka. Duž jadranske obale od komorača se priređuju različita aromatična jela, salate, umaci i variva. Zreli plodovi primjenjuju se kao mirodija, a u ljekarništvu kao droga (Fructus Foeniculi). Ljekovitost komorača bila je poznata već starim Egipćanima, Grcima i Rimljanima. Destilacijom plodova dobiva se komoračevo ulje (Oleum Foeniculi), koje ima ljekovita svojstva. Uzima se protiv nadimanja, promuklosti i bolova u grlu (dodan vodi za grgljanje), izvana za masažu kao sastojak antireumatskih sredstava i dr. U pučkoj medicini primjenjuju se svi dijelovi biljke.